Tuesday, December 06, 2011

Buah berbulu





بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ



Assalamualaikum. Hai awak. Harini kita makan buah rambutan. Dah lama kita tak makan buah-buahan cenggini. Kat kelantan hari-hari kita makan nasi berlaukan ayam je (ikan mahal kat sana). Lagi-lagi hidup berdikari, takdenye nak beli buah-buah cenggini. Kalau beli buah pun buah jambu batu yang harganya cuma seriyal dan cuma dijuai ditepi-tepi jalan tu. Tapi kan, aku rasa macam tak pernah nampak je ada kedai juai buah-buahan kat tepi jalan kat Kelantan tu? Ohh, mungkin kat Wakaf Che Yeh ada. Hihi.





Aku ada satu habit yang pelik bila makan buah rambutan ni. Dari dulu sampai la sekarang. Aku tak reti nak makan guna gigi. Gigit terus macam biasa yang korang-korang ni makan buah rambutan kan. Aku tak reti. Seriously, tak reti. Sebab masa kecik-kecik dulu, arwah Tok aku makan buah rambutan yang dihiris. Yela, dah tua manada gigi. Gigi tak kuat sangat nak makan benda keras camni. SO, dea hiris jela. Hihi. Jadi dari situ aku terikut dan rasa best pulak makan macam tu. Terasa macam lambat je buah rambutan tu nak habes walaupun kupas sebijik. Haha. Dah tu, berair hingga menjilat jari dan boleh dihirup pulak tu airnya. Ekeke.





Lagi kan, aku tak suka kulit biji buah rambutan ni. Hihihi. Sebab tu lah jugak aku tak reti nak makan dengan cara mengigit. Kalau mengigit, kulit biji buah rambutan ni kan melekat sekali kan even sikit. Tapi, kalau dihiris semestinya aku menghiris bagi takde kulit biji rambutan tu. Ohh, btw buah rambutan ni banyak jugak khasiatnya ok. Boleh merawat dan mengubati penyakit. Haaaaaa.

Kencing manis

Salah satunya. Caranya, lima buah rambutan yang sudah masak, dipisahkan bijinya, Kemudian biji tersebut dipotong menjadi bagian-bagian kecil terus digoreng hingga warnanya kuning kehitaman. Biji ini kemudian ditumbuk hingga halus, dan dicampur dengan air panas. Setelah dingin, bagian air yang berwarna kekuningan diminum. Sedangkan ampas atau endapannya dibuang. Ini dilakukan sebelum makan sebanyak satu hingga tiga kali sehari.

Demam:

Kulit buah rambutan juga berkhasiat untuk mengatasi demam. Sebanyak 15 gram kulit buah yang kering lalu dicuci dan direbus dengan tiga gelas air hingga mendidih. Setelah dingin lalu disaring dan diminum. Ini dilakukan tiga kali sehari.

Mengurangi Uban Di Rambut

Rambutan juga boleh dimanfaatkan untuk mengurangi uban. Yang digunakan adalah daunnya. Caranya, daun rambutan secukupnya lalu ditumbuk hingga halus. Selanjutnya tambahkan sedikit air dan digaul hingga rata. Kemudian peraslah airnya lalu ditapis. Air ini kemudian digunakan untuk membasahi rambut. Agar hasilnya maksima, lakukan hal ini setiap hari hingga rambut terlihat lebih hitam.

Sariawan (Pecah-pecah bahagian dalam Mulut – Ulcer)

Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat .


Boleh lah mencuba lepas ni kan. Okey, babai. Assalamualaikum.


16 comments:

  1. bagus la petua nie..dah la tengah demam
    thankz :P

    ReplyDelete
  2. uh, da lama xmakan buah rambutan..T-T

    ReplyDelete
  3. Bagi atau tak nak bagi...Kiz nak jugak rambutan tu..

    ReplyDelete
  4. a'ah sama la, dh berabad ni tk makan rambutan, uhh terliurnya T_T

    ReplyDelete
  5. :O mane dapat ni?! hahha jangan reka mati kang orang bakar bijik rambutan tu hahaha

    ReplyDelete
  6. ingat apa td yg brbulu. hakhak.. kita pon baru2 ni makan rmbutan. sodapp !

    ReplyDelete
  7. pantang nmpk rmbutan..2, 3 guni mampu habiskan

    ReplyDelete
  8. kat tempat tinggal ayie ada byk buah rambutan mmg tgh musim skrg ni...mari laa sini... :)

    ReplyDelete
  9. my peberet ni hehehe..buah berbulu euuuwwww ehehhe

    ReplyDelete
  10. thanks 4 d tips.

    awk2...tlg buatkan satu bleh..?? hihihi

    ReplyDelete
  11. byk jugak kelebihan rambutan...
    tak tahu pun sblom ney...
    hee~ :D thanks share petua ney...

    ReplyDelete
  12. HAHAHA

    ikan lagi mahal kat Kelantan?
    tiap-tiap hari saya makan kat umah

    :D

    mungkin kamu jumpa tempat yg ikan lagi mahal kot

    ReplyDelete
  13. Hehe makan macam tu memang terasa lebih nikmat buat tu..


    Tiba part khasiat bawah tu tiba2 terasa macam tengah baca blog Indo.. ;P

    ReplyDelete
  14. wah.. saya pakai kuku jeee bukak kulit dia.. pastu kuku jadik x cantik.. warhahaha

    ReplyDelete