بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ
Aku ada satu habit yang pelik bila makan buah rambutan ni. Dari dulu sampai la sekarang. Aku tak reti nak makan guna gigi. Gigit terus macam biasa yang korang-korang ni makan buah rambutan kan. Aku tak reti. Seriously, tak reti. Sebab masa kecik-kecik dulu, arwah Tok aku makan buah rambutan yang dihiris. Yela, dah tua manada gigi. Gigi tak kuat sangat nak makan benda keras camni. SO, dea hiris jela. Hihi. Jadi dari situ aku terikut dan rasa best pulak makan macam tu. Terasa macam lambat je buah rambutan tu nak habes walaupun kupas sebijik. Haha. Dah tu, berair hingga menjilat jari dan boleh dihirup pulak tu airnya. Ekeke.
Lagi kan, aku tak suka kulit biji buah rambutan ni. Hihihi. Sebab tu lah jugak aku tak reti nak makan dengan cara mengigit. Kalau mengigit, kulit biji buah rambutan ni kan melekat sekali kan even sikit. Tapi, kalau dihiris semestinya aku menghiris bagi takde kulit biji rambutan tu. Ohh, btw buah rambutan ni banyak jugak khasiatnya ok. Boleh merawat dan mengubati penyakit. Haaaaaa.
Kencing manis
Salah satunya. Caranya, lima buah rambutan yang sudah masak, dipisahkan bijinya, Kemudian biji tersebut dipotong menjadi bagian-bagian kecil terus digoreng hingga warnanya kuning kehitaman. Biji ini kemudian ditumbuk hingga halus, dan dicampur dengan air panas. Setelah dingin, bagian air yang berwarna kekuningan diminum. Sedangkan ampas atau endapannya dibuang. Ini dilakukan sebelum makan sebanyak satu hingga tiga kali sehari.
Demam:
Kulit buah rambutan juga berkhasiat untuk mengatasi demam. Sebanyak 15 gram kulit buah yang kering lalu dicuci dan direbus dengan tiga gelas air hingga mendidih. Setelah dingin lalu disaring dan diminum. Ini dilakukan tiga kali sehari.
Mengurangi Uban Di Rambut
Rambutan juga boleh dimanfaatkan untuk mengurangi uban. Yang digunakan adalah daunnya. Caranya, daun rambutan secukupnya lalu ditumbuk hingga halus. Selanjutnya tambahkan sedikit air dan digaul hingga rata. Kemudian peraslah airnya lalu ditapis. Air ini kemudian digunakan untuk membasahi rambut. Agar hasilnya maksima, lakukan hal ini setiap hari hingga rambut terlihat lebih hitam.
Sariawan (Pecah-pecah bahagian dalam Mulut – Ulcer)
Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat .
bagus la petua nie..dah la tengah demam
ReplyDeletethankz :P
uh, da lama xmakan buah rambutan..T-T
ReplyDeleteBagi atau tak nak bagi...Kiz nak jugak rambutan tu..
ReplyDeletegood info! i love rambutan as well!
ReplyDeletea'ah sama la, dh berabad ni tk makan rambutan, uhh terliurnya T_T
ReplyDelete:O mane dapat ni?! hahha jangan reka mati kang orang bakar bijik rambutan tu hahaha
ReplyDeleteingat apa td yg brbulu. hakhak.. kita pon baru2 ni makan rmbutan. sodapp !
ReplyDeletepantang nmpk rmbutan..2, 3 guni mampu habiskan
ReplyDeletemy peberet ni hehehe..buah berbulu euuuwwww ehehhe
ReplyDeletethanks 4 d tips.
ReplyDeleteawk2...tlg buatkan satu bleh..?? hihihi
byk jugak kelebihan rambutan...
ReplyDeletetak tahu pun sblom ney...
hee~ :D thanks share petua ney...
HAHAHA
ReplyDeleteikan lagi mahal kat Kelantan?
tiap-tiap hari saya makan kat umah
:D
mungkin kamu jumpa tempat yg ikan lagi mahal kot
Hehe makan macam tu memang terasa lebih nikmat buat tu..
ReplyDeleteTiba part khasiat bawah tu tiba2 terasa macam tengah baca blog Indo.. ;P
wah.. saya pakai kuku jeee bukak kulit dia.. pastu kuku jadik x cantik.. warhahaha
ReplyDeletebaru tahu laa...:)
ReplyDelete