Sunday, May 29, 2011

TUTORIAL : TYPE OF BORDER ( Post Title/Sidebar)





Hello Bloggers. Assalammualaiukum.

Harini, nak buat tutor pasal border. Border dekat sidebar, dekat post title. Tahu tak? Alaa, yag wane pink pink dekat belog i ni laaaaa. Comel macam i kan? Kuang kuang kuang. Tak teringin ke nak buat belog comel comel macam i? Lalalala. Jom ikot step di bawah.

Kalau korang nak tukar border untuk post title, sila ikuti step ini ye. Mula mula, pergi Design >> Edit HTML >> CTRL F then seacrh >> h3.post-title {

Kalau nak tukar sidebar pulak, step ini eh. Pergi Design >> Edit HTML >> CTRL F then seacrh >> h2 {

Lepas tu, pilih la pattern border yang macam mana korang nak, then copy la code di bawahnya. Paste code yang korang search tadi yang warna merah atas tu dengan code di bawah ini.


-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;
}
-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;
}
-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;
}
-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;
}

moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
}


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
}

Kemudian, preview. Kalau takde silap, boleh lah save dan lihatlah hasilnya. Mesti korang puas hati punyalah bila belog dah cantik macam i ni. HAHAHHA. Byeeeeeee.

Credit to : This Girl


8 comments: