Friday, April 08, 2011

Keburukan Maggi





Hello Bloggers :)

Selamat siang. Wahhh, semenjak dua menjak bermenjak menjak neyh ramai pulak yang mengorat mengunjungi belog i. Wiiwiittt. Followers pun dah meningkat ke 200++ gitu. Thanks korang. Hehe. I baru belajar nak merajinkan diri untuk menghupdate belog. Kahkahkah. Sebelum ini memang malas tahap melampau untuk menghupdate. Kenapa? Sebab bila dah stay hostel, internet surelah takde, bila dah ade broadband, tak bayar pulak, bila dah ade wifi, kena turun cafe pulak, bila dah semua tanak bayar, tanak turun cafe, apaaa pun tarakkk jadi laaaa (=='') hahahahahahaha.

Bila dah balik ke Taiping, tetibe pulak mengidam nak makan megi dengan kengkawan. Amek mangkuk besar, masak 4-5 bungkus, share ramai-ramai. Cewahh. Sharing is caring kan kan kan. Bila dah stay hostel, maggi memang dah jadi menu utama setiap student. Tak gitu?


Maggi kari ngan tomyam je menjadi feverot aku

Apa sebabnya student suka sgt makan maggi haaaa? Bukan ke maggi tu org kata tak baik? Dah tu kenapa makan lagi? Yabeedaaabeduuu. Maggi memang banyak keburukanye ye tawan tawan. Tapi, student masih menyukainya *mcm aku lah kan, hahahaha.

Sebenarnye maggi mengandungi perasa, *eh bukan "maggi" je ye, semua jenis maggi segera* pengawet dan pewarna yang bila kita dah ambil diambil setiap hari, setiap bulan setiap tahun akan mengakibatkan penyakit seperti darah tinggi, diabetes, kanser, sakit jantung. Ini adalah salah satu sebab sekiranya u all nak “mati segera”. Jadi, sila lah makan maggi segera dengan selalu jadi anda juga akan mati segera, kahkah. Maggi segera jugak telah disalut dengan lilin sebenarnya. Bila kita dah makan maggi badan kita memerlukan 4-5 hari untuk menyahtoksikkan balik lilin yang telah kita makan tu tadi.


Amacam? Rasa nak makan maggi lagi tak? Adakah timbul keinsafan dlm diri utk berenti makan maggi? Haha. Tapi, maggi neyh jugak la byk berjasa utk i. Yelah, dia memang mengsavekan budget harian i. Hehe. Dah tu, senang di masak dan di bawa ke mana-mana saja, eh ada kaitan ke? Okey, memang takde. Errrrr, tapi bila maggi yang kita makan terasa nikmatnya, akan terbantut sekiranyaa..............


yuerkkkkk, jijiknyaaaaa

Jadi, sebelum makan maggi tu, check la sama ye tawan tawan. Mane nak tau tetibe ade plak taik cicak ke, nak nak plak tetibe ade telur cicak. Kahkah. Yang paling penting, tgk lah dulu close datenye okehh *opsss, nih mcm nk promote suruh mkn selalu je? Okey, abaikan. Dah abes membebel, silalah untuk beromen. Opsss, silap. Mengomen. Byebye !




25 comments:

  1. kalau takdak duit sgt dah kat u ni..megi jaa la ditaram. lagi2 mee sedap. paling jimat. haha

    time duit banyak main sedekah2 jaa. haha

    p mang byk x baguih pon. ibu ceq kata kalu kuat makan megi nanti rambut pon jadi megi. hahahaha

    ReplyDelete
  2. yang pasti murah sodap dan pelbagai.. huahahaha... blaje siket..!!

    ReplyDelete
  3. @nubhaaaa, tau takpe. megi sedappp mmg sedapp u know. hahaha.

    oppsss, bkn setakat rambut jd megi, makin hari makin gugurla rmbut jwbnye, haaha

    ReplyDelete
  4. @Bro Azqarhaha, yeahh, itu paling penting, kankan, give me 5 sket, haha

    ReplyDelete
  5. mmg xelok pn mkn megi,otak pn jd lembap dlm 2 mggu lps mkn megi..klu nk pndai n cpt ingt silalah puasa megi~~

    ReplyDelete
  6. hahaha...saya pun selalu makan megi kalau dah malas sgt nak masak lain....maggi tetap mnjadi pujaan walaupun org kata bahaya...hahaha

    visit and follow my blog at : http://nuruleimanhikmah.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. mak ai. nsib baik prsan. klu da telan tak taw nk kata apa. hehe ;p

    ReplyDelete
  8. my conclusion: fast food fast die.. haha XD

    ReplyDelete
  9. @syamimihaha, doakanla i dapat berpuasa dari mkn megi ye :D

    ReplyDelete
  10. @Nurul Eiman Hikmahhaha, tahu takpe, lagi lagi nak save budget kan ;p

    ReplyDelete
  11. @shezwanhaha, yeah. stuju sgt2. tp mcm diabaikan je trademark tu. haha. sbb i still mkn jgk -,-

    ReplyDelete
  12. megi mmg tak elok.. tp kdg2 teringin nk makan gak.. heheh!! :)

    ReplyDelete
  13. @Amirrah Zawanihehe, tula pasal kan. mmg nikmat oh bila dpt mkn megi, haha

    ReplyDelete
  14. hehehhhee....
    xbaik pun....
    ramai gak yang makan...
    hehehheh
    termasuk me...

    ReplyDelete
  15. saya tengah tension meggi saya kene curi.. muehehehe

    ReplyDelete
  16. walopon tahu baek buruk magi, tp time tringin n sengkek, bantai jugak

    ReplyDelete
  17. @Mohd Ridhuanhaha, tulah, nk buat cmne kan, maggi tetap dihati ;p

    ReplyDelete
  18. @hafiz hafizolhar har har, megi pun harus dicuri kaaa?

    ReplyDelete
  19. alamak ! dah la suka makan megi..sama la kita...suka kari ngan tomyam jugak !...btw,saya tag kamu

    http://sayasukanyanyi.blogspot.com/2011/04/give-away-dari-nelly-dan-mas-untuk.html

    join taw !

    ReplyDelete
  20. HI CIK ALYA,

    SUMER ORG TAU MEGI MMG XBRAPA NAK BAGUS TUK KESIHATAN.TAPI KEBANYAKANNYA SELALU MAKAN MEGI, TERMASUKLA SAYA....

    ReplyDelete
  21. ayat last xleh blah , silalah untuk beromen

    ReplyDelete